Zhao Wenjie: Az úton (2016.11.26.-2016.12.16.)


zhao_wenjie-meghivo

Magyar

„Számomra a művészet luxus, mert nemcsak rengeteg időmet és energiámat emészti fel, hanem az életem során tanulom meg az ecsetkezelésemet, a tusvonásaimat. Göröngyös út ez, de a fény mindig tovább és tovább vonz engem, és ez csodás érzés!”

Zhao Wenjie – festő, költő első magyarországi kiállítására írt gondolatai

Életrajz:

Wenjie Zhao felvett neve Hanqing, amely az írás és a festészet irodalmi megnevezése, művészneve Rang’an. Mielőtt Magyarországra érkezett volna, évekig Pekingben élt.

Zhao a Huazhong Egyetemen diplomázott kínai festészet szakon. A Kínai Művészeti Kutatóintézetben folytatta tanulmányait a kínai kalligráfia területén, és csatlakozott a Kínai Nemzeti Festőakadémiához tartozó híres Szakértők Stúdiójához.

Festőként Zhao jelenleg a Hanqing Kalligráfia és Festőintézet dékánja Magyarországon, a nemzetközi művészcsoport, az IZLAKE-ZAGORJE tagja, a Kínai Nemzeti Festőakadémiához tartozó Fan Yang Stúdió festője, és a pekingi 798 Művészzóna tagja.

Kalligráfusként Zhao a Kínai Kalligráfusok Szövetségének tagja, továbbá a Hunan tartományi Grafikus Szakemberek Szövetségének tagja, és a Yonghe Könyvtársaság tagja.

 

Kiállítások:

A Kínai Nemzeti Festőakadémia (KNF) tanárjainak és diákjainak kiállítása, 2011, Peking (a KNF rendezésében)

A pekingi Pan-space Fan Young tanárjainak és diákjainak kiállítása, 2011, Peking (a 798 Művészeti Galéria rendezésében)

2. Kínai tájképfestészet biennálé, 2010 Peking (a KNF rendezésében)

A Kínai Kalligráfia Akadémia (KKA) végzőseinek kiállítása, 2009, Peking (a KKA rendezésében)

Teng Hsziao-ping születésének 100. évfordulójára rendezett Különleges Kiállítás, 2004, Peking (a KKA rendezésében)

5. Új Kínai Kalligráfusok Kiállítása, 2005, Peking

1. Kurzív Kézirat Kiállítás, 1994, Peking (a KKA rendezésében)

Déli Nagy Fal Kupa Nemzeti Kalligráfia verseny, Kiváló díj nyertese, 2005, Changsha városa (Hu’nan Tartomány Kalligráfusok Szövetsége rendezésében)

Szép Tájkép Kupa, megyei verseny, Kiváló díj nyertese, 2004, Changsha városa (Hu’nan Tartomány Kalligráfusok Szövetsége rendezésében)

1. Kalligráfiai TV-verseny, első díj, 2003, Changsha városa (a Hu’nan TV rendezésében)

Daru díj, 2000, Wuhan városa (a Kalligrafikus Művészet Szövetségének rendezésében)

Jelölés az 1. Nemzeti Kalligráfiai és Pecsétvágó Nagydíjra

A Ramble, 2015: Az Európai Unió Modern Művészeti Kiállítása

49. és 53. IZLAKE-ZAGORJE festészeti kiállítás, 2012 és 2016, Szlovénia


Megnyitó
Bullet Shih
Zhao Wenjie: Az úton
Műveleti Terület Galéria
2016. november 25.

(videóról) Üdvözlök mindenkit, elnézést, hogy nem lehetek jelen személyesen, az USA-ban ünneplem a Hálaadást, de nagy kitüntetés, hogy én vezethetem fel barátom, Zhao kiállítását. Szeretnék egy pár szót szólni a munkáiról, a múltbeli és a jelenlegi alkotásairól, hiszen mindkettőből láthatnak ízelítőt ezen a kiállításon.

Zhao Kínában született, két éve jött Európába. Sok éven keresztül tanult kínai festészetet és kalligráfiát, amelynek mára már a mestere. Szeretném bemutatni, én mit tudok róla, bár ez csak a felszín, de megmutatom, mit láthatnak ma itt.

A kalligráfia egyrészről írás, költészet, a szavak értelme, de egyben vizualizáció is. Ez a kép csodálatos példa erre: ezen Zhao azokról az időkről beszél, amit a kertjében töltött olvasással, holdfényben, virágokkal körülvéve. Itt egybeér a költői és a vizuális, egységet alkot egy képen belül. Ez nagyon eltér a nyugati írott versektől.

A kínai kalligráfiában az az érdekes, hogy sok szintje van, a gyakorlatlan szem csak azt érzékeli, hogy kínai vagy nem kínai kalligráfiát lát, de sok iskola van és nagy a történelme is, a mesterek a legkisebb részletekre is kínosan ügyelnek. Magabiztosság és képesség kérdése, hogy milyen a tuskezelés, hogy ne menjen túl az adott területen a tinta a papíron. Nagyon expresszív technika, erre majd később visszatérek.

Egy másik típusú munkából mutatok most egyet. A kínai tájképfestészetet én is sok éven keresztül műveltem. Ez szintén egy lelkiállapot bemutatásáról szól, a harmóniáról, nemcsak egy táj megfestéséről, hanem annak megfigyeléséről, és a belső tájról is mutat valamit. Az érzelem és az eszköz kezelése, a fák mozgásának, a szélnek, a víznek a megragadása. Ez egy híres hegy Kínában, itt pedig a dátum és az időpont látható, és Zhao neve. Itt megint fontos a művész belső világa, egy darabot kapunk belőle.

Két éve Zhao Európába jött, és járt a szlovén hegyekben is. Nagyon érdekelte az európai festészet, és amit itt látunk, az témájában hasonlít az előző képhez, csak már a német expresszionizmus technikájával kivitelezve. Ismét hegyeket látunk, de sokkal erősebb színekkel, egy mindent átfogó energiává alakítva. Zhao rövid időt töltött Szlovéniában, de aztán ezen a nyáron ismét visszatért és láthatóan magáévá tette a stílust és az érzést. Zhaoban az a csodálatos, hogy igazi mesterként mindig igyekszik új technikákat megtanulni, sosem elégszik meg azzal, amit már elsajátított. Ez egyfajta felfedezés és a kényelmi zónából való kilépés.

Végül egy olyan művet szeretnék megmutatni, ami közel áll az én művészetemhez. Ez a fekete-fehér expresszionista kép, amit én úgy jellemeznék, hogy amerikai, az amerikai absztrakt expresszionistákra gondoljunk, például Franz Kline-ra vagy Robert Motherwellre. Ha megnézzük ezt a képet, kínai jeleket látunk, absztrakt módon ábrázolva. A jelek mögött még ott vannak a jelentéseik, de eszünkbe juthat Kline, az 50-es, 60-as évek amerikai irányvonala, látva a fekete és a fehér színek energiáját és az ecsetvonásokra való koncentrálást, de közben mégis megőrizve az ázsiai jelleget.

Be is fejezem, nem akarom hosszúra nyújtani, mert vár a hálaadási pulyka. Szeretném még egyszer megköszönni mindenkinek, hogy eljöttek, gratulálok Zhaonak, Gyöngynek és a Műveleti Területnek. Amikor pár hét múlva visszatérek Budapestre, mindenképpen megnézem a kiállítást. Viszontlátásra!

 

English

“To me art is a luxury, as it not only eats up a lot of my time and energy, but also I dedicate my life to my brushwork and my ink lines. It is a bumpy road, but I march on and on to the light and it gives me a tremendous feeling.”

Zhao Wenjie – painter, poet, upon his first exhibition in Hungary

Biography:
Wenjie Zhao’s courtesy name is Hanqing which is a literary expression for writing and painting. He also has a pen name called Rang’an meaning to give one’s Buddhist convent away. He resided in Beijing for years before immigrating to Hungary.

Zhao graduated from the Huazhong Normal University majoring in Chinese Painting. He further studied and completed postgraduate coursework in the Chinese Calligraphy School in the Chinese Art Research Institute and joined the Famous Experts’ Studio affiliated under the China National Academy of Painting.

As a painter, Zhao is currently the Dean of Hanqing Calligraphy and Painting Institute in Hungary, an artist of IZLAKE-ZAGORJE, the International Artists Group, a painter for the Fan Yang Studio affiliated under the China National Academy of Painting, as well as a Pan-space painter for the 798 Art Zone in Beijing.

Also a calligrapher, Zhao is a member of the China Calligraphers’ Association, a member of the Hunan Province Graphic Experts’ Association and a member of the Yonghe Book Society.

 

Exhibitions:

The Exhibition of Excellent Works by Teachers and Students of CNAP in 2011 at Beijing (held by the CNAP)

The Beijing Pan-space Fan Young Teachers’ and Students’ Works Exhibition in 2011 at Beijing (held by 798 Art Gallery)

The Second Biennial Exhibition of Chinese Landscape Painting Art in 2010 at

Beijing (held by the CNAP)

The Graduation Exhibition for Postgraduates of the Chinese Academy of Calligraphy in 2009 at Beijing (held by the Chinese Academy of Calligraphy)

The Special Exhibition Commemorating Leader Deng Xiaoping’s 100th Birthday in 2004 at Beijing (held by the ACC)

Zhao participated the Fifth China New Calligraphers Show held in Beijing.in 2005 at

The First Cursive Script Exhibition in 1994 at Beijing (held by the ACC)

Award of Excellence in the South Great-wall Cup National Calligraphy Contest in 2005 at Changsha City (held by the Association of Calligraphers of Hu’nan Province) in 2005 at

Award of Excellence in the Beautiful Landscape Cup Provincial Grand Contest in 2004 at Changsha City (held by APHP)

First Prize for the First Calligraphy TV Site Contest in 2003 at Changsha City (held by Hu’nan TV)

Crane Award in 2000 at Wuhan City (held by the Association of Calligraphy Art)

Award Nomination for the First National Calligraphy and Seal Cutting Grand Contest for Yellow

Zhao also joined the European Union Modern Art Show themed ‘A Ramble in 2015’.

Then the 49th and 53rd Painting Exhibitions of IZLAKE-ZAGORJE in Slovenia in 2012

and 2016 respectively.

 

中文

趙文潔[翰青]

——寫在畫展前——

做藝術是一件很奢侈的事情,除了耗費大量的時間和精力,甚至用生命去學會塗抹!
這是一條坎坷的旅途,卻泛著誘人的光芒!

赵文洁

翰青,别署让庵。客居北京,移居匈牙利。毕业于华中师范大学中国画专业,中国艺术研究院中国书法院研究生课程班,中国国家画院名家工作室。匈牙利翰青书画院院长,国际艺术家聚集营IZLAKE-ZAGORJE艺术家,中国国家画院范扬工作室画家,北京798艺术区泛空间画家。中国书法家协会会员,湖南省美术家协会会员,永和书社成员。

 

参加展览、获奖情况:

全国第一届行草书法大展 (中国书法家协会)1996·北京

纪念邓小平诞辰百周年全国书法展 (中国书法家协会)2004·北京

第五届中国书坛新人作品展 (中国书法家协会)2005·北京

中国书法院硕士研究生班结业展 (中国书法院)2009·北京

第二届中国山水画艺术双年展 (中国国家画院)2010·北京

中国国家画院师生优秀作品展 (中国国家画院)2011·北京

北京798·泛空间范扬师生画展 (798泛空间画廊)2011·北京

全国【黄鹤奖】书法篆刻大奖赛 提名奖 (书法报社)2000·武汉

全国【南方长城杯】书法大赛 优秀奖 (湖南省书法家协会)2005·长沙

湖南卫视首届电视书法现场大赛 一等奖 (湖南卫视)2003·长沙

湖南省【美林景园杯】书画大奖赛 优秀奖 (湖南省美术家协会)2004·长沙

中乌建交22周年艺术交流展 (中国国家画院,中国驻乌大使馆)2014·乌兹别克斯坦

国际艺术家聚集营IZLAKE-ZAGORJE第49届画展   2012·斯诺文尼亚

漫步2015——欧盟当代艺术展   2015年·匈牙利 

国际艺术家聚集营IZLAKE-ZAGORJE第53届画展 2016年·斯诺文尼亚

 

Finisszázs